FNT – Verde tăiat

Posted: 2021. november 9. in Uncategorized
Címkék: ,

Jövök még egy ajánlattal, ma (november 9) este 9-ig még megnézhető a FNT weboldalán. Fontos és bátor szöveg, olyan előadás, amilyet biztos nem lehet megtalálni a mainstream színház palettáján, ráadásul olyan egyesület produkciója, amely egy színház nélküli városban próbál színházat csinálni.

A zilahi Pro Teatru Egyesület Verde tăiat című előadását Adina Lazăr rendezte, Alexandra Felseghi szövege napjaink egyik fontos problémájára fókuszál, az illegális fakivágásra. A szerző megtörtént esetből inspirálódott: 2019-ben fatolvajok megölték a Máramaros megyei erdészeti hivatal egyik erdészét, miközben megpróbált megakadályozni egy törvénytelen fakivágást. Liviu Pop harmincéves volt, három gyermek apja.

Bár megtörtént esetet dolgoz fel, Alexandra Felseghi darabja nem a szigorúan vett dokumentarista színház-kategóriába tartozik, annak ellenére, hogy a szerző alaposan elmélyült az adott témában, és mint ebben az összeállításban elmondja, a helyzeteket és a szereplőket reális esetek alapján formálta. Egyébként ugyanebből a cikkből lehet megtudni részleteket az egyesület  tevékenységéről, az előadás létrejöttéről, és arról, hogy milyen harcokat kell megvívniuk a független társulatoknak, színházi egyesületeknek egy-egy produkció létrehozása alatt, és mennyire számíthatnak bármilyen – anyagi vagy egyéb – segítségre az alkotás rögös útjain.

A produkció egyébként UNITER-jelölést kapott idén a legjobb előadás kategóriában.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s