FNT – berlini Antigoné

Posted: 2021. november 10. in Uncategorized
Címkék:
(Fotók: Arno Declair)

Egyfajta versenyfutás az idővel számomra ez az online FNT. Próbálom bepótolni a lemaradást minden este – napközben sajnos nem jut idő ilyen „úri huncutságokra” –, ezért aztán késő éjszakába nyúlóan „színházazok” a laptop előtt, és mindig le vagyok maradva egy nappal (akárcsak ezzel az ajánlófélével). Ma, 10-én este például a november 9-i kínálatból válogatok, és hát, időhiány miatt, nyilván mindig szigorú döntéseket kell hozzak arról, hogy mit is nézzek meg.

A november 8-i „menüből” a berlini Schaubühne Antigonéját és Székely Csaba Bányatrilógiájának harmadik részét – ez is megér egy misét 🙂 – a Bányavízet pótoltam be lemaradás terén, ez a két produkció fért bele a késő esti-éjszakai „színházmozizásba” . (A román nyelvű „Bánya-előadásokra” később visszatérek).

A Friederike Heller rendezte Antigonét egyszerűen nem szabad kihagyni!

Minden szempontból nagy élmény ez a rock-koncertbe ágyazott, improvizációkkal,  brechti elidegenítő-effektusokkal megtűzdelt, játékos-humoros-tragikus Antigoné-feldolgozás (dramaturg: Bernd Stegeman). Két remek, fiatal színész játszik el minden szerepet (Cristoph Gawenda és Tilman Strauß), de a zenekar tagjai is kiveszik a részüket ebből a két órán át tartó gyönyörű színházi játékból – kiemelkedik közülük az együttes szólistája és gitárosa, Peter Thiessen, aki egyben a zeneszerző is.

Kiváló zene – itt most kíváncsi lennék Csergő Domokos szakértői véleményére is 🙂 – nagyszerű rendezés, jelmez, látvány, egyszóval tömény színházi-zenei élmény.

Szánjatok/szánjanak rá két órát mindenképpen, ritkán van részünk ilyesmiben. Ma este 10-ig van fenn a FNT weboldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s