Házsongárdi „időszámítás”

Posted: 2020. november 2. in Uncategorized
Címkék: ,

Furcsa dolog történt. Délben kimentem a Házsongárdi temetőbe, egyrészt szerettem volna elkerülni a késő délutáni-esti tömeget, másrészt gyönyörű idő volt, kíváncsi voltam a színekre–fényekre. Ja, és nem mellékesen, még dolgoznom is kellett...

A jelenlegi helyzet miatt aránylag rövidre akartam szabni a temetőlátogatást, gyertyagyújtást, ezért csak két helyre szándékoztam menni: a nemrég eltávozott Orosz Lujza sírhelyéhez és a „miénkhez”.

Mivel a Lujzi sírja közelebb van a bejárathoz, ezért először odamentem. Tettem egy szál virágot és meggyújtottam a gyertyát. Kicsit „beszélgettem” vele, elmondtam neki, hogy sokszor gondolok rá, és még mindig lelkiismeret-furdalásom van, mert nem tudtam elbúcsúzni tőle. Ne haragudj rám, drága Lujzi, mondtam ki félhangosan, majd elővettem a telefonomat, és készítettem egy fotót.

Aztán elindultam, de még megnéztem a telefonon, hogy hány óra. 13:55 volt.

Felsétáltam a sírkertünkhöz, kicsit elsepertem a faleveleket, elhelyeztem a virágokat, meggyújtottam néhány gyertyát, készítettem képeket a sírkert egyik sarkában lévő fagyökérről, évekkel ezelőtt óriási vihar volt, és kidőlt a hatalmas fenyőfa, gyökerestől kifordult a földből. A fát elszállíttattam, de a kifordult gyökérrész ott maradt, a munkások azt mondták, nem bírtak vele. Gyönyörűvé változott az évek során, mindig megcsodálom.

Kicsit még elidőztem, majd hazaindultam. Megnéztem az órát: 12 óra 45 percet mutatott a telefon kijelzője!

Olyan hihetetlen volt, gyorsan megnéztem még egyszer. Ugyanannyi! Próbáltam visszapörgetni a dolgokat, először arra gondoltam, hogy biztos elnéztem a számokat, amikor elindultam Lujzi sírjától, de aztán elhessegettem, mert biztos voltam benne, hogy 13:55-öt mutatott. Gyorsan megnéztem az ott készült fotót: 2020. november 1., 13 óra 51 perc.

Aztán megnéztem a sírkertünknél, jóval később készített fotók adatait: 2020. november 1., 12 óra 36, 12 óra 37, és 12 óra 40 perc.

Baktattam lefele. Mire leértem a bejárathoz 12 óra 54 percet mutatott a telefonom! Üzenetet írtam Ferencz Zsoltnak, hívtam egy kávéra, de még megkérdeztem tőle, hogy hány óra. „14:56 éppen”, írta…  

Most 22:40 nálam, de ez még mindig a Házsongárdi „idő”. Lassan átállítom „rendesre”.

Bizonyára meg lehet magyarázni a telefon időjelzőjének a „megzavarodását”, biztos, hogy létezik technikai indoklás, de én szeretem azt hinni, hogy nem véletlenül történt ez az egész…Köszi, vettem az üzenetet, drága Lujzi!  

***

(Igen, „újraélesztettem” a több mint három éve szunnyadó blogomat, úgy döntöttem, gyakrabban fogok írni ezután. Vagy nem. Színházról valószínűleg az eddiginél is kevesebbet, nem igazán látom értelmét egy ideje. Szóval, majd meglátom.)

Hozzászólások
 1. Mark Laszlo-Herbert szerint:

  Szép!

  Hajrá, hajrá, Kata!

  Márk

 2. Simon Márton József szerint:

  BUDAPESTEN még 1937 -ben kereszteltek
  meg . Nem szabad feladni én hiszek Lujzának

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s