Húsvéti üdvözlet

Posted: 2013. április 2. in Uncategorized

A napokban ismét eszembe jutott a kedvenc Caragiale-idézetem, Az elveszett levélből. Ide másolom a remek párbeszédet (Seprődi Kiss Attila fordítása).

BRÎNZOVENESCU Erősss! Túl erősss! Nem írom alá!

FARFURIDI (imponáló erővel) Alá kell írnod! Légy bátor, mint én!

Aláírjuk névtelenül!

BRÎNZOVENESCU Az más! Így aláírom!

Húsvét tájékán nyilván nem Caragiale kéne foglalkoztassa az embert, de megvolt ennek a nyomós oka. Kaptam ugyanis egy húsvéti üdvözletet az elmúlt héten, postán érkezett, annak rendje s módja szerint, a nevemre, a szerkesztőség címével ellátva. Ritkán fordul már elő ilyesmi napjainkban, szinte el is feledtük, hogy így is lehet még kommunikálni. Kék ég, zöld mező, középen csinos kis fatál, alatta fehér hímzett terítő, a fatálban zöld fűféle és színes (piros, lila, ciklámen) tojások, fatál mellett barka. Ahogy a nagykönyvben írva vagyon. Persze, azt gondolná az ember, hogy egy ilyen többszörös jelentéssel bíró üdvözlet nem szolgálhat a gyalázkodás, a mocskolodás eszközéül, hiszen a húsvét jelentéstartalma ellentmond mindezeknek.

No, de térjünk vissza a kedvenc Caragiale-idézethez, mert mi sem természetesebb, hogy a csicsás húsvéti üdvözletet csakis egy bátor névtelen adta postára, hiszen csak így „érdemes” gyalázkodni, „leszemétezni” másvalakit, mérhetetlenül felháborodni azon, hogy valakinek más, esetleg a sajátunkkal ellentétes véleménye van.

Titkos „utálómat” tudniillik ez a véleménycikkem borította ki,

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/archive%2CPArchiveArticleSelectedScreen.vm/id/87294/mainarticle/false/web/false/quick/false/ynews/false

ezért vásárolt egy békés, meghitt ünnepet sugalló üdvözletet, költött pénzt bélyegre, hogy aztán tollat ragadhasson és bátran kifejezhesse gyűlöletét: névtelenül. Hogy elmondhassa, micsoda egy szemét vagyok, amiért lejáratom „a mai magyar kormányt”, (ez a rész különösképpen tetszik, azért idézem szó szerint): dühömben „hogy nem a szocialista söpredék vezeti az országot” stb.

Persze, üzenném a levélírónak, hogy ettől még a cikkben leírt tény tény marad, no meg azt is mondanám, hogy esetleg olvassa el ezt a véleménycikkemet is (Oh, Szent István dicsértessél …címmel)

http://archivum.szabadsag.ro/indexr.php?datum=20050820#E14E19

amit 2005-ben írtam, szintén hasonló témában, pedig akkor az MSZP–SZDSZ, vagyis az általa „szocialista söpredéknek” nevezett kormány regnált, és akkor hogy is van ez? De hát, az ilyen bátor névtelenekkel hiába is érvel az ember, hiszen számukra a húsvét is csak arra való, hogy jól kigyűlölködjék magukat.

“Miért keresitek az élőt a holtak között?”

Reklámok
Hozzászólások
  1. Hegyi Laura szerint:

    KEDVES KATA, JÓ HOGY MEGÚSZTA ÍGY, ÖRÜLHET,HOGY NEM ITT ÉL! A LINKEN MEGADOTT ÍRÁSÁHOZ PEDIG GRATULÁLOK! A MIELŐBBI TALALKOZÁSIG LAURA

  2. Tamás György Gyula szerint:

    Kedves Katalin ! Húsvétra Ceausescutól is választhatott volna idézetet. A nyalás magas iskolája az írása.Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s